Muğla’nın Milas ilçesinde 2023 yılının Kasım ayında Türkiye’nin en büyük rehabilitasyon projelerinden biri olan Hüsamlar maden sahasının doğaya geri kazandırma projesini başlatan Yeniköy Kemerköy Enerji, çalışmanın ilk fazını tamamladı. Toplamda 576 hektarlık sahanın 65 hektarlık bölümünde ağaçlandırma ve bitkilendirme süreci sona erdi. Toprakla buluşan yaklaşık 150 bin fidanın ve bitkinin bakımı ise halen devam ediyor. Rehabilitasyonu paydaşlar adına izleme sürecini üstlenen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD), süreçle ilgili hazırladığı ikinci rapor olan final raporunu tamamlayarak kamuoyu ile paylaştı. TTKD’nin raporunda doğaya geri kazandırma çalışmalarının planlanan şekilde hayata geçirildiği, süreç içinde yapılan incelemelerde saptanan eksikliklerin giderildiği belirtildi.
Yeniköy Kemerköy Enerji, Türkiye’nin en büyük rehabilitasyon çalışmalarından birini hayata geçirmek için 2023 yılında TTKD ile bir “Doğaya Geri Kazandırma Projesi İzleme Protokolü” imzalamıştı. Bu protokol çerçevesinde TTKD, madencilik faaliyetlerinin tamamlandığı 576 hektarlık maden sahasının ağaçlandırılması ve bölge ekosistemine kazandırılma sürecinin ilk etabı olan 65 hektarlık pilot uygulamayı izledi ve raporladı. Bu süreçte TTKD Bilim Kurulu’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu liderliğinde yüksek orman mühendislerinden oluşan bir heyet saha ziyaretleri yaparak çalışmaları yerinde inceledi.
Pilot uygulama olan 65 hektarlık alanda dikim işlemlerinin sona ermesinin ardından hazırlanan final raporunda, heyet tarafından şu bilgilere yer verildi: “65 hektarlık alanda yürütülen pilot uygulama hem Yeniköy Kemerköy Enerji tarafında hem de Türkiye Tabiatını Koruma Derneği olarak bizim tarafımızda gelişmeye açık yönlerin tespit edilmesi ve 511 hektarlık alanda gerçekleştirilecek proje için güçlü aksiyonların alınması adına bir fırsat oldu. 2023 Kasım ayından 2024 Mart ayına kadar süren ağaç dikim mevsiminde 65 hektarlık alanın ağaçlandırılması, dikilen fidan ve bitkilerin muhafazası ve doğru dikilmesi, korunması ve bakımlarının yapılması sürecini içeren bu uygulamada tespit ve önerilerimizin yerine getirilmesi ve şirketin bu iş için profesyonellerden oluşan bir ekibi istihdam etmeye başlaması sürecin en can alıcı noktasını oluşturdu.”
“Türkiye’nin en büyük doğaya geri kazandırma projelerinden birini izledik”
“Yeniköy Kemerköy Enerji’nin bize ulaşmasını, özel bir şirketin doğaya geri kazandırma çalışmalarını konunun uzmanlarıyla planlamak istemesini çok değerli bulduk. Doğaya geri kazandırma çalışmaları, Türkiye’de belki de en önemli açmazlardan biridir. Toplumda kolaylıkla göz ardı edilebileceğine dair yüksek bir algı var. Bu algıyı ancak bu iş birlikleri ile kırabiliriz” diyen TTKD Genel Başkanı Ali Rıza Koç, açıklamalarına şöyle devam etti: “2023 yılında başlayan çalışma 576 hektarlık büyük bir projenin ilk etabı olan 65 hektarlık alanda gerçekleştirildi. Pilot uygulamanın yapıldığı bu alanda sahadaki tespitler ve uygulama sırasındaki gelişmelere yönelik olarak sürekli aksiyonlar alındı ve çalışmanın nasıl daha başarılı olacağının yolları arandı. Derneğimizin Bilim Kurulundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu liderliğinde yüksek orman mühendislerinden oluşan bir heyet sahada incelemelerde bulunarak kamuoyu ile iki rapor paylaştı. Bu raporları derneğimizin web sitesinde herkese açık bir platformda yayınladık. 2024 yılı Kasım ayında başlayacak 511 hektarlık büyük alan için bir ön çalışma gerçekleşmiş oldu. Oldukça başarılı bir çalışma süreci geçirdik, bundan sonraki etaplarda da Yeniköy Kemerköy Enerji’ye destek vermeyi umuyoruz. Hepimizin tüm çabası, ülkemizin değerlerini korumak ve değerlendirmek.”
“Ülkemiz madenciliği için örnek bir çalışma”
Rehabilitasyon sürecinin ilk etabının tamamlanmasının ve raporlanmasının ardından bir açıklama yapan Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Erol Demir, “Türkiye için örnek olacak doğaya geri kazandırma projemizin 65 hektarlık pilot uygulaması olan ilk etabını başarıyla tamamladık. Bu durumun paydaşlar adına süreci izleyen TTKD tarafından da tespit edilmiş olması bizler için gurur kaynağı. TTKD ekipleri, planlamadan uygulamaya tüm süreçlerde bize önemli destek sağladı, saha incelemelerinde saptadıkları eksiklikleri ve önerilerini paylaştılar. Biz de bu değerli bilgiler ışığında gerekli düzenlemeleri yaparak, süreci tamamladık. Yılın son döneminde yine Kasım ayında başlayacak dikim faaliyetlerine Hüsamlar maden ocağının devamı olan 511 hektarda devam edip toplamda 576 hektarlık eski maden sahasını doğaya geri kazandırma çalışmalarımızı tamamlamış olacağız” dedi.
GÜNDEM
23 Ocak 2025SPOR
23 Ocak 2025GÜNDEM
23 Ocak 2025SPOR
23 Ocak 2025SPOR
23 Ocak 2025GÜNDEM
23 Ocak 2025GÜNDEM
23 Ocak 2025