Merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) İlkbahar Oturumunda, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, AK Parti İstanbul Milletvekili Sena Nur Çelik Kanat, AK Parti İstanbul Milletvekili Seda Gören Bölük, Konya Milletvekili Meryem Göka ve MHP Konya Milletvekili Konur Alp, İsrail’in Gazze’de devam eden saldırılarına ilişkin konuşma yaptı.
Avrupa’nın İsrail’in katliamları karşısında yeteri kadar tepki göstermediğini vurgulayan Bölük, “İsrail’in zulmünün durması gerektiğini ne zaman söyleyeceğiz? Bu Parlamento’da İsrail hastaneleri bombaladığında sınırı çizmedik! Gazeteciler öldürüldüğünde sınırı çizmedik! Masum siviller katledildiğinde sınırı çizmedik” dedi.
“Sivil altyapının ve masum hayatların yok edilmesine seyirci kalmaya İsrail’i suçlayacak cesaretimiz olmadığı için devam mı edeceğiz? Yoksa bu insani felaketin sona ermesi için çağrıda mı bulunacağız? Bugün buna karar vereceğiz” ifadelerini kullanan Bölük’ün konuşması şöyle:
Gezegenimizde her yıl yaklaşık bir milyar ton gıda israf edilmektedir. Ancak Gazze’de 2,3 milyon insan yerinden edilmiş ve çok küçük bir alana sıkıştırılmış, açlıkla karşı karşıya bırakılmış ve onlarca bebek yetersiz beslenmeden dolayı ölmüştür.
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini yaptığı son açıklamada şunları söyledi: Kırmızı çizgiler de dahil olmak üzere tüm çizgiler aşıldı ve savaş, bebeklerin ve çocukların bedenlerini yiyen İsrail’in uyguladığı kuşatma nedeniyle açlık yüzünden daha da şiddetleniyor. Bizler, Gazze’de aşıların kırmızı çizgilerin insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün merkezi olarak kabul edilen Avrupa Konseyi’nin parlamenterleri olarak ne kadar farkındayız?
“GAZZE’DE SALGIN HASTALIKLAR BAŞ GÖSTERDİ”
Sayın parlamenterler, İsrail bölgeye gıda ya da tıbbi malzeme girişine neredeyse hiç izin vermemektedir. Gazze’ye yapılan saldırılar yüzde 90 oranında elektrik kesintisine yol açarak hastaneleri ve kanalizasyon tesislerini etkilemiş ve içme suyu arıtma tesislerini kapatmıştır. Gazze genelinde yaygın salgın hastalıklar baş göstermiştir. İsrail hava kuvvetlerinin yoğun bombardımanı Gazze’nin altyapısına önemli ölçüde zarar vererek krizi daha da kötüleştirmiştir.
“GAZZE ÇOCUK MEZARLIĞINA DÖNDÜ”
Gazze Sağlık Bakanlığı 4 binden fazla çocuğun savaşın ilk ayında öldüğünü bildirmiş ve bugün 14 binden fazla çocuk hayatını kaybetmiştir. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Gazze’nin “Çocuk mezarlığı”na dönüştüğünü söylemiştir. Çocuk mezarlığı! Gazze’deki Şifa Hastanesinin görüntüleri sağlık sisteminin çöküşünün endişe verici bir örneğidir. Sistem, İsrail’in hastanelere ve sağlık tesislerine yönelik saldırıları sağlık çalışanlarını öldürmesi ve tıbbi malzemelerin Gazze’ye girmesini engellemesiyle yerle bir olmuştur.
“TÜRKİYE, GAZZE’YE EN FAZLA YARDIM YAPAN ÜLKE”
Bu eşi görülmemiş felaket karşısında Türkiye, durumu hafifletmek için elinden gelen her şeyi yapmaktadır. Türkiye, Gazze’ye en fazla yardım yapan ülke konumundadır ve toplam yardımın yüzde 27’sini sağlamaktadır. Ayrıca Türkiye, her hafta sonu ortalama 127 ton içme suyunu Mısır üzerinden Gazze’ye ulaştırmakta, 400’den fazla hasta ve yaralı Gazzeli Türkiye’de tedavi edilmektedir. Türk Kızılayı, kesintisiz olarak ulaştırılmak üzere yeni bir yardım gemisini Türkiye’ye göndermiştir.
“SEYİRCİ KALMAYA DEVAM MI EDECEĞİZ?”
Türkiye, Gazze’nin yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir. Ancak Avrupa Konseyi parlamenterleri olarak sınırı nerede çizeceğiz? İsrail’in zulmünün durması gerektiğini ne zaman söyleyeceğiz?
GÜNDEM
16 Ocak 2025SPOR
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025SPOR
16 Ocak 2025SPOR
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025GÜNDEM
16 Ocak 2025