Dijital dönüşümle yüzde 30 tasarruf imkanı
Vodafone Business, ekonominin bel kemiği olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) dijital dönüşümüne destek olabilmek için geçen yıl organize sanayi bölgeleri (OSB) üzerinden hayata geçirdiği 'Dijital Dönüşüm Programı'nı bu yıl da genişleterek sürdürüyor. Gaziantep'te basınla bir araya gelerek projenin detaylarını paylaşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, projeyle hedeflerinin işletmelere yüzde 20-30 oranında tasarruf sağlamak olduğunu söyledi.
2 BİN DİJİTAL ELÇİ
Kestioğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) akademisyenleri ile birlikte hayata geçirdikleri 'OSB Dijital Dönüşüm Programı' ile ilk olarak şirketlerin çalışanlarına dijital eğitim verdiklerini kaydetti. Böylece geçen yıl 400 firmada 1000 dijital elçi yetiştirdiklerini belirten Kestioğlu, bu yıl da 500 işletmede 1000 kişinin eğitimi için yeni sürecin başladığını ve 3 ay süreceğini söyledi. Kestioğlu, program kapsamında ayrıca işletmelere dijital anlamda nerede olduklarının tespiti konusunda danışmanlık hizmetlerinin de başlayacağını kaydetti.
AMORTİ 5 AYDA
Vodafone'nun sadece mobil çözümler ve sabit kurumsal bağlantılar sunan bir telekom şirketi değil, aynı zamanda IoT, yapay zeka, bulut uygulamaları, veri merkezleri ve siber güvenlik gibi teknoloji ve inovasyonlarla, işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik birçok çözümü de sağlayan bir şirket olduğunu belirten Kestioğlu, fabrikalara akıllı sistemler kurarak hem verimlilik hem de ciro artışı sağladıklarını söyledi. Dijital dönüşümün işletmeler için bir masraf kalemi olmadığını belirten Ketioğlu, dijital yatırımın 5-6 ay gibi kısa sürede kendini amorti ettiğini dile getirdi. Dijital sistemi kendilerinin kurduğunu, işletmelerin ise kullanım bedeli ödediğini belirten Kestioğlu, "Bizim bir de finansman şirketimiz var. Eğer işletme, kullanım bedeli ödemek yerine dijital sistemi satın alarak yatırım yapmak isterse o zaman da finansman desteği sunuyoruz" dedi.
Özlem Kestioğlu, Memiş Kütükcü (ortada) ve Halit Keskin, OSB'lerdeki 'Dijital Dönüşüm Programı'nın detaylarını paylaştı.
Dijital Dönüşüm Programı'ndan yararlanan Gaziantep merkezli Kurt Kumaş'ın OSB'deki fabrikasında el değmeden bebek bezi yarı mamulü üretiliyor.
YÜZDE 45 VERİMLİLİK ARTIŞI
Özlem Kestioğlu, işletmelere dijital dönüşümün sağladığı katkıları şu örneklerle anlattı:
"Balıkesir OSB'nin kendisine ve buradaki birçok işletmemize IoT tabanlı bir çözümümüz olan Red Enerji ürünümüzü entegre ettik. Enerji panelleri ile entegre verilerin TEİAŞ'a aktarılması ile 65 şirketin kurulumu tamamlandı ve bu şirketlerin her birinde çok önemli verimlilik artışları sağlandı.
Okursoy firmasına ise Akıllı Fabrika Çözümü'müzle hizmet sunuyoruz. Bu çözüm sayesinde etkili kaynak yönetimi yapan Okursoy, fabrikasında yüzde 45 oranında verimlilik artışı kazandı.
2007 yılından bu yana, tıbbi ürün taşıma gibi kritik bir sektörde başarıyla faaliyet gösteren E-Kargo da Metro Ethernet, Red Kontrol ve Bulut Santral hizmetlerimizden yararlanıyor.E-Kargo; zaman yönetimi, daha hızlı bilgi akışı gibi operasyonlar açısından önemli avantajlar elde etti."
ÜRETİMDE REKABET DÖNEMİ
Türkiye'de 400 OSB olduğunu ve 67 bin işletmede 2 milyon 620 bin kişinin istihdam edildiğini belirten OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, "Sanayi üretiminin yüzde 45'i OSB'lerde gerçekleştiriliyor. Artık satış rekabetinin yerini üretim rekabeti aldı.Verimli üretim için dijital dönüşüm bir ihtiyaç" dedi. YTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Keskin ise "Programla; dijital strateji ve dijital iş modelleri, endüstri 4.0, nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim ve 5G, siber güvenlik, yapay zeka, makine öğrenmesi, blok zincir, dijital liderlik ve dijital pazarlama gibi konularda eğitim veriyoruz" dedi.