İklim değişikliğinin Körfez ülkelerindeki yansımaları ve kıyamet Hadis-i Şerifi

Bütün dünyada son yıllarda çok daha şiddetli hissedilen iklim değişikliği rekor düzeyde yaygın sel ve şiddetli sıcak hava dalgaları ile milyarlarca insanın büyük zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

AVRUPA YANIYOR

BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından ortaklaşa yayınlanan yeni verilere göre 2023 kayıtlardaki en sıcak veya ikinci en sıcak yıl oldu. Isıya bağlı ölümler son 20 yılda yaklaşık yüzde 30 arttı ve izlenen Avrupa bölgelerinin yüzde 94'ünde ısıya bağlı ölümlerin arttı.



KÖRFEZ'DE YAĞMURLU İKLİM DÖNEMİ

CNN'in haberine göre, uluslararası bir akademik işbirliği olan "World Weather Attribution" (WWA) bünyesindeki 21 bilim insanı, iklim değişikliğinin Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Yemen'de hayatı olumsuz etkileyen yağışların üzerindeki etkisini inceledi.

Gerçek bir hava olayını iklim değişikliğinin olmadığı kurgusal bir dünya ile karşılaştıran bilgisayar simülasyonları oluşturan araştırmacılar, ayrıca Körfez bölgesindeki ülkelerin geçmiş yıllarda aldığı yağış oranlarını da inceledi.

Bilim insanları, incelemeler sonucunda, sadece bir günde kömür, petrol ve doğal gaz kullanımı nedeniyle yaşanan 1,2 santigrat derecelik ısınmanın olmadığı bir dünyada yağması gerekenden yüzde 10 ila 40 daha fazla yağmur yağdığını tespit etti.



BAE'DE NİSAN'DA SON 75 YILIN EN YÜKSEK YAĞIŞ MİKTARI

BAE Ulusal Meteoroloji Merkezi Nisan ayında ülkenin çeşitli bölgelerinde devam eden ve uçuşların ertelenmesine, uzaktan eğitim ve çalışma yöntemine geçilmesine sebep olan şiddetli yağışlar hakkında yaptığı açıklamada "Çeşitli bölgelerde, son 24 saatte modern tarihin en yüksek yağış miktarı görüldü. İklim verilerinin toplanmaya başlandığı 1949'dan bu yana en yüksek miktar kaydedildi." ifadesi kullanmıştı.

DUBAİ'NİN YEŞİL HALİ

Dubai'de 17 Nisan'da süper hücrede yağış esnasında gökyüzü bir anda yeşile bürünmüştü.

DUBAİ'DE YÜZEN UÇAK

16 Nisan'da sel felaketinin yaşandığı Dubai'de Flydubai'ye ait bir uçağın taşkın yaşanan pistteki zor anları kameralara böyle yansımıştı.



TARİHİ DÖNÜŞÜM

Dubai son yüzyılda büyük bir değişim geçirdi. 1900'lerin başında adeta bir çöl olan bu kentin nüfusu sadece 10 bin iken, ülkenin en büyük şehri Dubai'nin nüfusu ise bugün yaklaşık 3,5 milyon. Dünyanın kozmopolit şehirlerinden biri Dubai'yi yılda 8 ila 10 milyon turist ziyaret ediyor. 

Toplam 10 milyon kişinin yaşadığı Birleşik Arap Emirlikleri'nde yabancı çalışan sayısı ise 9 milyona yaklaştı.

 



UMMAN'DAKİ SEL FELAKETINDE 21 KİŞİ ÖLDÜ

Umman haber ajansı ONA Nisan ayında şiddetli yağışlar nedeniyle yaşanan sel felaketinde 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirmişti.

ONA daha önce yayımladığı haberde yardım operasyonlarında 1630 vatandaşın kurtarıldığını, 630 kişinin tahliye edildiğini ve polis helikopterleriyle de 202 arama kurtarma uçuşu operasyonunun gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

MEKKE'DE OVALAR VE DAĞLAR YEŞİLLENİYOR

Mekke'de geçen yılın başında günlerdir devam eden aşırı yağışlar sonrası ovalar ve dağlar yeşillenmişti.



YEŞİL MEKKE UYDU GÖRÜNTÜLERİNDE

Yağışların ardından Mekke'nin kurak dağlarının yeşilliklerle kaplandığı uydu görüntülerine de yansımıştı.

KIYAMET HADİSİ AKILLARA GELDİ

Körfez ülkelerinde yaşanan olağanüstü olaylar Hz. Ebu Hureyre'nin aktardığı Kıyamet Hadisi Şerifi diye de bilinen Peygamberimizin (ﷺ) şu sözlerini akıllara getirdi;

“Mal çoğalıp, kapıdan taşmadıkça kıyamet kopmayacaktır. O derecede ki: Bir adam malının zekâtını çıkaracak, fakat onu kabul edecek hiçbir kimse bulamayacak. Hatta Arap toprağı / Arap yarımadası (ziraat, mera, bağ-bahçe ile) ırmakların aktığı yemyeşil bir hale dönmedikçe kıyamet kopmaz.” (bk. Müslim, Zekât, 60; Ahmed b. Hanbel, 2/370, 417; Mecmau’z-Zevaid, 7/331)