Kulaklık temizleme yöntemleri nelerdir? Kulak üstü kulaklık ve kulak içi kulaklık nasıl temizlenir?
Kulaklıklar, neredeyse günlük olarak kullandığımız bir teknolojik cihazdır. Kulak üstü ve kulak içi olmak üzere temel olarak iki seçeneğe ayrılır. Her iki kulaklık da kullanım sıklığına bağlı olarak ölü cilt hücreleri, sebum ve kulak kiri ile temasta bulunur. Ve kulaklık temizliği düzenli yapılmadığı takdirde başta kulak enfeksiyonu olmak üzere birçok soruna sebep olabilir.
Kulaklık temizliği yapılmadığı zaman görsel olarak bir kirli görüntü oluşmasının yanı sıra biriken kirler hoparlörleri tıkayarak ses performansını olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra kulaklıklar hassas elektronik yapıya, metale ve parçalara sahip olduğu için yanlış temizlenmesi yarardan çok zarara sebep olur.
Haber7.com ekibi olarak kulak üstü ve kulak içi kulaklığınızı en doğru şekilde nasıl temizlemeniz gerektiğini sizler için araştırdık. İşte kulaklık tipine göre kulaklık temizleme yöntemleri…
KULAK ÜSTÜ KULAKLIK TEMİZLEME YÖNTEMİ
- Kulak Üstü Kulaklığı Çıkarın Ve Kapatın: Kulaklığı temizlemek için öncelikle elektronik aksamına zarar vermemek için varsa bluetooth yoksa kablo bağlantısını kesin. Cihazı tamamen kapatın. Eğer pille çalışan bir kulaklık ise mümkünse pilleri cihazdan çıkarın.
- Çıkarılabilir Kulaklık Pedlerini Çıkarın: Kulaklığı temizlemek için eğer çıkarılabiliyorsa kulaklık pedlerini çıkarın. Bunun için nazikçe kulaklık pedlerini çekin. Çektiğiniz zaman yavaşça çıkacak ve alt kısımdan hoparlör açığa çıkacaktır. Eğer kulaklık pedlerini çıkarmakta zorlanıyorsanız bu şekilde bırakın ve bir sonraki aşamaya geçin.
- Yüzeydeki Gevşek Kiri Nemli Bir Bez İle Temizleyin: Mikrofiber bir bezi ılık su ile ıslatın ve iyice sıkın. Kulak üstü kulaklığınızın kafa bandı, kulaklık pedi gibi yüzeyinde kalan kısımları nazikçe silin.
- İnatçı Kiri Sıvı Bulaşık Deterjanı İle Temizleyin: Kulaklığı temizlemek için bir sonraki aşama inatçı kirler ile savaşmaktır. Nemli bir mikrofiber beze bir damla sıvı bulaşık deterjanı damlatın ve köpürtün. İnatçı çıkmayan lekeli noktaları nazikçe bu bez ile temizleyin. Lekeler çıktıktan sonra bezi durulayın ve sıkın. Kulaklığı kalan deterjan kalıntılarından arındırın.
- Kulak Üstü Kulaklığınızı Dezenfekte Edin: Kulak üstü kulaklığı mikroplardan arındırmak için dezenfekte edin. Bunun için dezenfektan kullanabilirsiniz. Tüy bırakmayan bir bez ile kulaklığın her köşesini, kablosunu nazikçe temizleyin. Dezenfektanın içerisindeki alkol buharlaşacağı için kurulamanıza gerek kalmaz.
- Bezin Ulaşamadığı Noktaları Pamuklu Çubuk Yardımıyla Temizleyin: Kulaklığı temizlerken bezin ulaşamadığı noktalar için kulak pamuğunu sabunlu suya batırın ve fazla suyunu sıkın. Küçük delikleri ve dar köşeleri bu şekilde temizleyin. Eğer pamuklu çubuğun kirlendiğini görürseniz yenisi ile değiştirin, böylelikle kiri başka yüzeylere taşıma olasılığınızı azaltın.
- Kulaklığı Temiz Bir Havlu İle Silin ve Kurumaya Bırakın: Temiz bir havlu ile kulak üstü kulaklığınızın her köşesini silin. Temizlik kalıntılarından arındırın. Ardından kulak üstü kulaklığınızı kullanmadan önce açık havada en az 30 dakika kuruması için bırakın.
KULAK İÇİ KULAKLIK TEMİZLEME YÖNTEMİ
- Kulak İçi Kulaklığınızı Kapatın Ya Da Bağlantısını Kesin: Kulaklığı temizlemeden önce her zaman olduğu gibi herhangi bir elektronik aksamın zarar görmemesi için onları kapatın ya da bağlantısını kesin.
- Silikon Kulak Uçlarını Çıkarın Ve Sabunlu Suda Yıkayın: Kulaklığı temizlemek için silikon uçlarını çıkarın. Bunun için onları hafifçe çekin. Çekmenizle birlikte silikon uçlar kulaklıktan çıkacaktır. Silikon uçları sabunlu bir bez ve ılık su yardımıyla güzelce temizleyin. Tüm kiri temizledikten sonra temiz bir havlu ile durulayın.
- Kulaklığı Sabunlu Su İle Temizleyin: Kulak içi kulaklığın silikonlarını çıkardıktan sonra kalan kısmını temizlemek için bir kâse ılık suya birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyin ve karıştırın. mikrofiber bir bezi bu suya batırın ve fazla suyunu sıkın. Kulaklığın yüzeyini bu bez ile nazikçe temizleyin. Varsa kablosunu da bu sabunlu bez ile temizleyin.
- İnatçı Kirleri Dezenfektan Yardımıyla Temizleyin: Kulaklığı temizlerken inatçı kirler ile karşılaşabilirsiniz. Bu kirleri temizlemek içinde dezenfektan kullanabilirsiniz. Alkol içeren bir temizleme solüsyonu ile inatçı kirleri temizleyin.
- Bir Kürdan Yardımıyla Hoparlör Kenarlarını Temizleyin: Kulaklığı temizlemek için bir sonraki aşama kulağın iç kısmına giren ve kirin biriken kısmını yani hoparlör kenarlarını temizlemek geliyor. Bunun için hoparlörün kenarlarını bir kürdan ile temizleyin. Bu aşamada kürdana güç uygulamaktan kaçının. En ufak bir hata hoparlörün içeri girmesine ve hasar görmesine sebep olur.
- Hoparlörü Kuru Diş Fırçası İle Temizleyin: Temiz ve kuru bir diş fırçası ile kulak içi kulaklığın hoparlör kısmını yavaşça temizleyin. Diş fırçasının kılları hoparlör üzerinde biriken gevşek kiri temizleyecektir.
- Kablosuz Kulaklık Kılıfını Dezenfekte Edin: Temizlediğiniz kulaklık eğer bir kablosuz kulaklık ise şarj kutusu da kullanmaya bağlı kirleneceği için onu da temizlemeniz gerekir. mikrofiber bir bezi alkollü temizleme solüsyonu ile ıslatın ve fazlasını sıkın. Şarj kutusunun dış yüzeyindeki kirleri bu bez ile temizleyin. Kutunun iç kısmındaki kileri kulak pamuğunu nemlendirerek nazikçe silin.
- Kullanmadan Önce Kurumasını Bekleyin: Elektronik aksama zarar vermemesi için kulak içi kulaklığı temizledikten sonra en az 30 dakika kurumasına izin verin.