Sayıştay raporuyla ortaya çıktı: Mansur yavaş 171 kişiyi sınav ve mülakatsız işe almış

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın iddialarının altını dolduracak somut kanıtlar sunmaması ve Altınok’a yönelik belgesiz saldırılar yapması, tartışmanın boyutunu derinleştiriyor. Özellikle, Altınok'un 600 daire iddiasına karşı resmi belgeler sunmasına rağmen, Yavaş'ın hala aynı konuda polemik oluşturması dikkat çekiyor. Ancak, Mansur Yavaş'ın kendisiyle ilgili de kamuoyunun dikkatini çeken önemli bir mesele bulunuyor: Yavaş'ın yönetimi altında bulunan belediye şirketlerinden ANFA’ya sınavsız mülakatsız ve İŞKUR’a bildirim yapılmadan 171 personel alındığı Sayıştay raporlarıyla ortaya çıktı. 



İŞKUR’A BİDİRİM YAPILMADAN PERSONEL ALINDI

Sayıştay Başkanlığı'nın denetim raporunda belirtildiği üzere; 
“Anfa Güvenlik Ltd. Şti.’ne yapılan işçi alımlarında işe alım ilanlarının Türkiye İş Kurumuna bildirilmediği görülmüştür. 09/08/2009 tarihli ve 27314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Kurum ve  Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinin ikinci fıkrasının son paragrafında, belediye şirketlerinin  işçi alım ilanlarının Türkiye İş Kurumuna bildirilmesinin zorunlu olduğu, bu ilanların kurumun  internet sitesinde ve ilgili kamu kurum ve kuruluşunca uygun görülen iletişim araçları ile T.C. Sayıştay Başkanlığı Ankara Büyükşehir Belediyesi Anfa Güvenlik Hizmetleri ve Sistemleri Limited Şirketi  2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporunda kamu kurum ve kuruluşlarının, işçi alımının adil ve şeffaf bir  şekilde yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak zorunda olduğu belirtilmiştir.

28.04.2018 tarihli ve 9483 sayılı “Mahalli İdare Şirketlerine Yeni İşçi Alımı” konu başlıklı İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Genelgesi'nde de yukarıda yer alan Yönetmelik hükümlerine benzer olarak belediye şirketlerinin yeni işçi alımlarında alım ilanlarını duyuru amacıyla Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğüne göndermesi gerektiği ifade edilmiştir.

Yapılan inceleme sonucunda, şirket tarafından 2019-2021 yılları arasında şirkete 171 adet yeni işçi alımının yapıldığı ve söz konusu yapılan bu alımlarda alım ilanlarının İŞKUR’a gönderilmediği tespit edilmiştir. Şirkete alınacak yeni işçiler şirket tarafından ihtiyaca göre şifahen belirlenip istihdam edilmekte olup bu uygulama şirkete yapılacak işçi alımlarında liyakatın, objektifliğin ve şeffaflığın ortadan kalkmasına ve işçi istihdamında rekabetin sağlanamamasına neden olmaktadır. Ayrıca şifahen gerçekleştirilen işçi istihdamı, istihdam edilmek için gerekli şartları sağlayan pek çok kişinin söz konusu alım için başvuru yapamamasına neden olmaktadır.



Bu itibarla, Şirket tarafından yapılacak yeni işçi alımlarında mezkur mevzuat hükmü ve anılan genelge uyarınca işçi alım ilanlarının İŞKUR ve diğer iletişim araçlarıyla duyurularak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kamu idaresi cevabında bundan sonra yapılacak işçi alımlarında İŞKUR’a bildirimde bulunulacağı belirtilmişti”



YAVAŞ BU ALIMLARA CEVAP VEREMİYOR

Yavaş'ın bu alımlara yönelik şeffaf bir şekilde açıklamaması ve iddialara cevap vermemesi dikkat çekiyor. Sınavsız personel alımının kul hakkı olduğunu vurgulayan Yavaş, ancak kendi dönemindeki uygulamalara dair çelişkili bir durum ortaya koyuyor. Yavaş'ın belediye şirketlerine sınavsız alınan 171 kişiyi açıklamaması ve bu konudaki iddialara net bir cevap vermemesi, kamuoyunda şeffaflık ve dürüstlük konusundaki algısının aslında bir reklam çalışması olduğunu ortaya koyuyor

BELGESİ İSPATSIZ İDDİLARINI SÜRDÜRÜYOR

Sonuç olarak, Mansur Yavaş'ın haksız iddiaları ve çelişkili uygulamaları kamuoyunda büyük bir tartışma yaratıyor. Yavaş'ın rakibi Turgut Altınok'a yönelik belgesiz saldırıları ve kendi dönemine ilişkin şeffaflık eksikliği, seçmenler arasında güvenilirlik konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Bu çerçevede, Yavaş'ın haksız iddiaları ve 171 personel alımı, seçim atmosferinde seçmen üzerindeki etkini de derinleştirecek.