Türkiye, Yunanistan ve İspanya çözüm arıyor! Yeni yasaklar gündemde

Turizm ülkeler için önemli bir gelir kapısı ancak, aşırı turizm son yıllarda turistik bölgelerin yerli halkıyla turizmcileri karşı karşıya getiriyor. Özellikle deniz tatilinin gözde merkezleri olan Akdeniz ülkelerinde aşırı turizm nedeniyle kiralık konut bulamayanlar eylemlere başvurmak zorunda kalıyor. Turistlerin rağbet ettiği kentlerde konut sahipleri evlerini turistler için günlük olarak kiraya verince kira fiyatları alıp başını gidiyor. Turistlerin akın ettiği İspanya şehri Barcelona'da aşırı turizm baskısı nedeniyle kısa süreli kiralamalara sınır getiriliyor. Son 10 yılda Barselona'da kira fiyatları yüzde 70 oranında artarken getirilen kısıtlamanın 10 binin üzerinde daireyi kapsayacağı belirtiliyor. İşte ülke ülke aşırı turizm tedbirleri...



İSPANYA'DA TURİST VERGİSİ

Barcelona'da bir başka tedbir de turist vergisi oldu. Barselona yerel yönetimi kente ayak basan turistlerden 3,25 euro alıyor. Yerel yönetim elde edilecek geliri şehrin alt yapısını geliştirmek ve verilen hasarı gidermek için kullanacaklarını açıkladı. İspanya'nın Valensiya kenti de bu yıldan itibaren oteller, pansiyonlar, apartman daireleri ve kamp alanları da dahil olmak üzere her türlü konaklama yerinde konaklayan turistlerden vergi almaya başladı.

YUNANİSTAN İNCELİYOR

Yunanistan da İspanya gibi kısa vadeli kiralamaya daha fazla kısıtlama getirmeyi tartışıyor. Başbakan Kriakos Miçotakis "Uzun vadeli kiralamalar için daha fazla mülk serbest bırakmak amacıyla kısa vadeli kiralamaları mantıksal olarak sınırlayıp sınırlayamayacağımızı görmek için esas olarak Atina'daki Airbnb pazarını inceliyoruz" dedi. Yunanistan'daki Airbnb pazarı, fiyatların artması ve uzun dönemli kiralamalar için arzın tükenmesinden sorumlu tutuluyor . Birçok Yunan kiralayacak mülk bulmakta zorlanıyor.



TURİST VERGİSİ YAYILIYOR

Portekiz'in turistik kenti Olhão da turizm vergisi almaya başladı. Şehirde Nisan-Ekim ayları arasında turistlerden geceleme başına 2 euro tahsil edecek. Bu ücret Kasım-Mart arasındaki dönemde ise 1 euroya düşürülecek, çocuklardan ücret alınmayacak. Portekiz'in turizm merkezi Algarve'nin iki belediyesi de vergi alacak. Turistlerin son derece yoğun olduğu Venedik de turistlerden günlük ücret almaya başlıyor.

MİLANO'DA TUHAF YASAKLAR

İtalya'nın turistik şehri Milano’da da turistlere yönelik kısıtlamalar başladı. Şehirde belli saatlerde cam ve teneke ambalajda içecek satışı yasaklandı. Gerekçe olarak, kent sakinlerinin gece hayatından rahatsız olması gösterildi. Belediye, gece yarısından sonra dondurma ve pizza satışını da engellemeye hazırlanıyor.



TÜRKİYE DE SINIRLADI

Türkiye'de de günlük kiralık evlerin turizm işletmelerine verdiği zarar nedeniyle kısıtlamalara gidildi. 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle turizm amaçlı kiralama faaliyeti yapan gerçek veya tüzel kişilerin başvuru yapması zorunluluğu getirildi. Buna göre artık bir evi 100 günden kısa süreli kiraya verecek ev sahipleri, izin belgesi alacak ve bazı yükümlülükleri üstlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilecek süreç kapsamında, kiraya verilecek bir ev için her şeyden önce izin belgesi alınması gerekecek. Bakanlık, izin belgesini alan vatandaşa bir plaket verecek ve bu plaket, kiralanacak evin kapısına asılacak.

KAYNAK: HABER GLOBAL/ERTAN ALTAN